Rezervari telefonice
(004) 0733 311 177

Top cladiri istorice impresionante din Focsani

casa alaci

Intreaga natura este minunata toamna, iar locatiile urbane nu fac exceptie, cochetand cu paleta tomnatica de culori si devenind varianta noastra preferata din toate anotimpurile.

Focsaniul zilelor noastre inca mai pastreaza amintiri arhitecturale din trecut, precum cartierul armenesc, supravietuind demolarilor, cateva imobile, biserici, dar si cimitirul.
Totodata este unul din orasele care poarta atat de frumos toamna pe umerii sai, incat cladirile istorice prind viata si par a transpune intreaga atmosfera in perioada Belle Epoque urmata de cea interbelica.
Cine este in trecere in acest frumos si nostalgic oras, nu poate rata trecerea in revista a unor cladiri (case sau institutii) care sunt declarate monumente istorice.

Casa Alaci, situata in Bd-ul Garii nr 1, construita la sfarsitul secolului XIX, impresioneaza de la prima vedere, nu doar prin marime dar si prin arhitectura sa desosebita, apartinand unei familii de negustori armeni, insasi aspectul cladirii recomandand pozitia din scoietate ocupata de acestia.
Realizata in stilul eclectic de la sfarsitul secolului al XIX- lea, aceasta opera arhitecturala confera o nota distincta orasului. Dupa 1945 cladirea a fost trecuta in folosinta judetenei de partid a judetului Putna, iar în 1951 cladirea a fost destinata infiintarii Muzeului de Istorie si Etnografie.
Reorganizarea muzeului a constat in aranjarea expozitiilor pe teme, astfel incat exista Epoca Preistorica, Antichitate, Evul Mediu precum si Epoca Moderna cu evidentierea Unirii din 1859 si a Razboiului de Independenta din 1877.

Casa Ibraileanu, situata in strada Garii nr 6, construita in secolul al XIX-lea, fost sediu IGO, apoi sediu PRM, iar in prezent hotel, este casa in care scriitorul Garabet Ibraileanu incepe scrierea romanului Adele (din spusele nepotului sau Ariton Ibraileanu).
Casa veche de doua secole, incadrata ca monument istoric, a apartinut medicului militar Aritonie Ibraileanu si Elizei Ferhat. Aici, la inceputul secolului XX, scriitorul Garabet Ibraileanu asternea pe hartie romanul ”Adela”, pentru care a fost recompensat cu premiul national pentru proza.
Casa a fost salvata printr-o investitie cu bani europeni, facuta de omul de afaceri Ion Alexe, care a cumparat casa de la Ariton Ibraileanu, nepot al romancierului Garabet Ibraileanu. In 2007, cand casa din Focsani i-a fost retrocedata de drept, Ariton Ibraileanu povestea presei istoria familiei sale, dar si a celebrului roman: ”Casa ne-a fost luata de comunisti, in vremea nationalizarii, si nu ni s-a dat nimic in schimb. Eu, parintii si bunicii am stat cu chirie intr-un imobil din apropiere. Tata imi povestea ca nenea Garabet obisnuia sa vina vara la Focsani si tragea la noi.”

Casa Apostoleanu, situata in strada Cuza-Voda nr 50-52, a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, intr-un stil eclectic cu influente romantice, si a apartinut uneie dintre cele mai vechi familii din oras. Casa construita in stil European cu elemente romantice, bucurandu-se de decoratii simple, sobre siavand drept motiv vegetatia luxurianta a unei gradini mitice, a avut ca oaspeti personalitati ale vremii si chiar membrii familiei regale. Astfel acestei case i-au trecut pragul participand la diverse evenimente mondene, serate muzicale si alte evenimente, Duiliu Zamfirescu, Ioan Mincu, regale Carol I, regina Elisabeta si Regele Ferdinand.
Insa aceasta casa, incarcata de istorie ca si numele de Apostoleanu, sunt cel mai cunoscute de catre istorici ca fiind locul unde in decembrie 1917 s-a semnat Armistitiul de la Focsani intre reprezentantii Armatelor Germaniei, Austro-Ungariei, Bulgariei si Imperiului Otoman si reprezentantii Armatei Romane, negociat la Tecuci si semnat aici la 9 Decembrie 1917. Dupa 1945 casa a fost nationalizata aici avandu-si cartierul general (o vreme) trupele sovietice cantonate in zona, iar dupa 1958 a devenit spital cu sectie de chirurgie si stomatologie.

Bucurati-va de cele mai frumoase clipe in descoperirea acestor locuri puternic marcate de istorie ce inca pastreaza o puternica vibratie arhitecturala numai alaturi de Inchirieri Auto Focsani!

Comments

comments

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.